Laatst toegevoegde bedrijven
-
Oostburg, Zeeland24-07-2024
-
Deventer, Overijssel05-08-2021
-
Deurne, Noord-Brabant14-06-2021
-
Urk, Flevoland13-04-2021
-
Vriezenveen, Overijssel02-03-2021
Het dragen van sieraden begon al in de oudheid. De Egyptenaren gebruikten goud om kostbare versieringen te maken. Ook de Grieken en Romeinen maakten gouden ringen, armbanden en oorbellen. Het waren statussymbolen die macht en aanzien benadrukten. Na de Middeleeuwen waren gouden en zilveren sieraden nog steeds voorbehouden aan de rijken. Pas later, in de 19e eeuw, werden goud en zilver ook toegankelijker voor de opkomende middenklasse.
Zilveren en gouden zakhorloges werden gemaakt en gebruikt in de 18e en 19e eeuw door de rijke hogere klasse. Ze werden met een horlogeketting bevestigd aan de kleding. Pas later werd het polshorloge gemaakt, wat in de eerste instantie een damessieraad was.
Zilveren en gouden kandelaren kwamen al vroeg in de geschiedenis voor, denk maar aan de zevenarmige menora uit de Bijbel. Toch vinden we vooral in de latere geschiedenis zilveren kandelaren terug in verschillende stijlen, afkomstig uit verschillende Europese landen.
Fotolijstjes van zilver uit de 19e eeuw zijn terug te vinden als verfraaiing van een tasbeugel. Je ziet ze terug in zowel de Empire als de Biedermeier stijl.
In de 18e en 19e eeuw werden zilveren doosjes gemaakt voor diverse doeleinden. Zo kun je onder andere nog tabaksdoosjes, brillendoosjes en snuifdoosjes terugvinden. Luxere doosjes zijn zelfs uitgevoerd in goud op zilver.
Vanaf de renaissance waren peper- en zoutvaatjes ware pronkstukken op tafel. Zilveren zoutvaatjes uit de 18e en 19e eeuw zijn bewaard gebleven in mooie uitvoeringen, vaak met gekleurde glazen binnenbakken.
Het oudste zilveren tafelstuk is de lepel, aangevuld met het mes. Vorken kwamen pas in de 16e eeuw in gebruik. Voor de 18e eeuw nam ieder zijn eigen tafelgerei mee. Pas toen de serviezen ontstonden, werden er bijpassende uitgebreide bestekken gemaakt.
Zowel uit het verre Oosten als uit Nederland en omliggende landen zijn zilveren schalen en vazen bewaard gebleven. Ze zijn vaak rijk gedecoreerd.
Zilveren klokken uit de 19e en 20e eeuw zijn in diverse varianten terug te vinden, afkomstig uit Frankrijk, Engeland en Nederland.
Zilveren en gouden munten zijn waardevolle en geliefde verzamelobjecten. Ze zijn er uit verschillende periodes met elk hun eigen kenmerken, zoals bijvoorbeeld de afbeelding van de regerend vorst.
De tafelbel of tafelschel werd gebruikt om de dienstbode te roepen. Tafelbellen werden gemaakt van onder andere glas, brons, aardewerk, koper, porselein en zilver. Bijzondere zilveren gedecoreerde exemplaren uit de 19e eeuw zijn bewaard gebleven.