Catawiki
Dagelijkse inkopen

Wat is patina?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het vrijheidsbeeld zijn herkenbare groene kleur heeft? Dit is geen laagje verf. Het komt door patina. Patina is een dun laagje dat zich op het oppervlak van sommige metalen vormt. In dit artikel lees je hoe dit precies komt, hoe het eruit kan zien en bij welke metalen dit gebeurt.

Op welke metalen kan een patinalaagje ontstaan?

Patina ontstaat op koper en koperlegeringen. Koperlegeringen zijn mengsels van koper en een ander element. Bijvoorbeeld brons en messing.

Het bekendste voorbeeld van patina is het Vrijheidsbeeld. Daarnaast is het te vinden op onder andere beelden, antieke meubels en daken.

Hier lees je meer over het verschil tussen koper, brons en messing.

Andere namen

Patina wordt ook wel edelroest of koperroest genoemd.

Verschillende kleuren patina

Patina kan verschillende kleuren hebben. Meestal is het groen of bruin. Welke kleur het precies wordt, hangt af van de omstandigheden. Bijvoorbeeld van of het object wordt blootgesteld aan zure regen of niet. 

Naast groen en bruin kan patina ook andere kleuren hebben. Bijvoorbeeld rood, roze, blauw of zwart.

Beeld met patina van brons

Hoe ontstaat patina?

Patina is een dun laagje dat zich vormt op de oppervlakte van een object. Het ontstaat wanneer koper wordt blootgesteld aan zuurstof. Dit is een natuurlijk proces wat na verloop van tijd vanzelf plaatsvindt. 

Naast blootstelling aan zuurstof kunnen ook andere chemische processen een rol spelen. Koper(legeringen) zelf patineren met patina vloeistof is ook mogelijk. 

Het patinalaagje kun je zien als een beschermlaagje. Het beschermt het object bijvoorbeeld tegen weersinvloeden zoals regen. Ook zorgt het ervoor dat het object niet (of minder) wordt aangetast door corrosie.

Patina vloeistof gebruiken

De vorming van een natuurlijke patinalaag kan erg lang duren. Van enkele maanden tot tientallen jaren. Als je zelf aan de slag gaat met patina vloeistof gaat het een stuk sneller. Je kunt dan binnen enkele uren al een mooie patinalaag hebben. 

Bovendien kun je met patina vloeistof heel precies de kleur kiezen. De uiteindelijke kleur wordt namelijk bepaald door de samenstelling van de vloeistof.

De vloeistof kan op verschillende manieren aangebracht worden. Het voorwerp kan erin ondergedompeld worden of het kan met een kwast, spons of doek aangebracht worden.

Patinalaag van antiek herstellen

Bij antieke objecten met een patinalaag is deze laag soms beschadigd. Dit kan hersteld worden met patina vloeistof. De vloeistof wordt dan op de beschadigde plek aangebracht. Door de juiste samenstelling vloeistof te kiezen, kun je heel dichtbij de originele kleur komen. Experts kunnen zelfs helemaal dezelfde kleur creëren.