Hoe herken je (antiek) zilver?
Heb je een zilveren sieraad of een ander antiek object en wil je weten of het echt zilver is? Of wil je weten hoe je echt zilver kunt onderscheiden bij een aankoop? Leer in dit artikel hoe je echt (antiek) zilver herkent. Heb je een zilveren sieraad of object en wil je weten of het echt zilver is? Of wil je weten hoe je echt zilver kunt onderscheiden bij een aankoop? Leer in dit artikel hoe je echt (antiek) zilver herkent.
Puur zilver, 92,5% zilver of een lager percentage zilver?
Zilver is een vrij zacht metaal. Puur zilver is te zacht om sieraden en gebruiksvoorwerpen van te maken. Het wordt daarom gemengd met andere metalen. Er wordt vaak gekozen voor een samen stelling van 92,5% zilver en 7,5% andere metalen. Dit wordt ook wel sterling zilver genoemd. Op het zilver wordt dit tegenwoordig aangegeven met '925'. Er zijn ook lagere gehaltes: 835 (83,5%) en 800 (80%) zijn de meest voorkomende.
Controleer het gehalteteken
Een makkelijke en snelle manier om te kijken of zilver echt is: controleer of het object voorzien is van een gehalteteken. Vaak staat er dan '925', '835' of '800' op.
Ook antieke objecten hebben gehaltetekens. Dit soort keurtekens wordt namelijk al zes eeuwen gebruikt. Op grotere voorwerpen staat soms niet 925 (of een ander getal), maar een leeuwtje met I, II of III ernaast. Ook kun je een plaatje met Z, Z I en Z II tegenkomen.
- 92,5% zilver – 925 – staand leeuwtje I - zwaardje (925) – Z I
- 83,5% zilver – 835 – lopend leeuwtje II – zwaardje (835) - Z II
- 80% zilver – 800 – liggend leeuwtje III - merkje Z800 - Z
Naast de gehaltetekens vind je ook jaarletters, keurkantoortekens (met minervakopje) en meestertekens.
Voorbeelden van gehaltetekens
Voorbeelden van jaarletters
De jaarletter is een letter die op zilverwerk wordt gestempeld om het jaar van keuring aan te geven.
Voorbeelden van een keurkantoorteken
Het keurkantoorteken is het stempel dat door het keuringskantoor wordt aangebracht op zilverwerk om aan te geven dat het zilver is gecontroleerd en voldoet aan de wettelijke normen voor zilvergehalte. Het keurkantoorteken is te herkennen aan een minervakopje.
Voorbeelden van meestertekens
Het meesterteken is de stempel die door een zilversmid wordt gebruikt om zijn vakmanschap te markeren en het voorwerp als zijn werk te identificeren. Het is het persoonlijke merk van de maker, vaak in de vorm van initialen of een symbool.
Waar kun je nog meer naar kijken?
Kun je echt geen tekens vinden? Dan kun je nog een aantal andere trucjes proberen om te herkennen of het om zilver gaat. Deze trucjes zijn niet waterdicht, maar ze kunnen je wel helpen.
Bekijk de glans
Echt zilver heeft een mooie heldere glans als het goed gepolijst is. De glans is koel en heeft iets wits. Ziet het zilver er dof uit of heeft het een gelige glans? Dan is het geen zuiver zilver. Het heeft dan een laag zilvergehalte of het is helemaal geen zilver.
Zilver testen met ijs
Zilver is een zeer goede warmtegeleider. Je kunt zilver daarom testen met ijs. Houd het zilver tegen een ijsblokje aan. Als het echt zilver is, zul je zien dat het ijs snel smelt.
Testen met een magneet
Zilver is niet magnetisch. Je kunt de echtheid daarom ook testen met een sterke magneet. Is het voorwerp magnetisch? Dan is het geen echt zilver.
Reageert het voorwerp niet op de magneet? Dan is het misschien echt zilver, maar er is ook nog een (kleine) kans dat het om een ander niet magnetisch materiaal gaat.
Chemische test met zuur
Wil je nog meer zekerheid? Dan kun je een chemische test (laten) uitvoeren. Hiervoor breng je een druppel zuur aan op het object. Kies hiervoor een onopvallende plek. Echt zilver wordt niet aangetast door zuur. Andere materialen kunnen verkleuren of beschadigd raken.
Laten beoordelen door een specialist
Je kunt natuurlijk ook naar een specialist gaan om het zilver te laten beoordelen. Bijvoorbeeld een antiquair of juwelier. Zij hebben de expertise om de echtheid vast te stellen. Ook kunnen ze je meteen meer vertellen over de waarde van het object.