Laatst toegevoegde bedrijven
-
Emmeloord, Flevoland11-11-2024
-
Oostburg, Zeeland24-07-2024
-
Baarle-Nassau, Noord-Brabant03-03-2024
-
Bemmel, Gelderland11-11-2021
-
Deventer, Overijssel05-08-2021
Steeds meer mensen kiezen voor antieke invloeden in hun inrichting. Het leuke aan oude decoratieve voorwerpen en objecten is dat je ze gemakelijk kunt combineren met moderne invloeden.
In de Oudheid werden vooral beelden gemaakt van goden, sporters en strijders. Vanuit de late Middeleeuwen en de vroege renaissance zijn veel beelden bewaard gebleven vervaardigd uit hout, brons, natuursteen en zelfs ivoor. Ook beelden uit latere periodes kun je nog bij antiquairs aantreffen.
Een lamp bestaat uit twee delen: een lichtbron en een armatuur. De Romeinen en de Grieken maakten er al gebruik van. In 1859 verscheen de petroleumlamp, daarvoor brandden de lampen op olijfolie. Later kwamen de gaslampen, karbietlampen en petromaxlampen, tot vervolgens de gloeilamp werd uitgevonden. Er ontstonden verschillende vormen van lampen, zoals hanglampen, schermerlampen en staande lampen. Een bekende lamp is de kroonluchter, waarvan de oorsprong in de Middeleeuwen ligt.
Een kandelaar is een houder voor één of meerdere kaarsen. Een exemplaar met meerdere armen wordt ook wel kandelaber genoemd. In de Romeinse tijd waren het statussymbolen, gemaakt van brons. Antieke kandelaren uit de 18e en 19e eeuw zijn terug te vinden in verschillende stijlen en gemaakt van hout, koper, brons en zilver.
Antiek keramiek en aardewerk is in veel soorten en maten te vinden. Van theepotten tot wijwaterbakjes en van kruiken tot porseleinen poppen. Zelfs keramieken kannen uit de late Middeleeuwen zijn bewaard gebleven. Ook geïmporteerd Chinees porselein uit de 18e eeuw is nog steeds beschikbaar.
Vanaf de 13e eeuw werd porselein geïmporteerd vanuit Azië via de zijderoute. In de VOC-tijd werd het aangevoerd uit China en Japan. Later werd ook in Europa porselein gemaakt. Vanaf de 17e eeuw werd porselein populair bij het theedrinken dat in die tijd in opkomst was. Aan het eind van de 18e eeuw was porselein zo ingeburgerd dat zelfs de armen het konden gebruiken. Een bekende Nederlandse tegenhanger van porselein is delfsblauw. Delfsblauw was een gfoedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein.
Oorspronkelijk kwamen tapijten en kleden uit het verre Oosten. Ze waren kostbaar, kleurrijk en met de hand geweven. Tijdens de kruistochten kwamen ze in Europa terecht, waar ze beschouwd werden als kunstobjecten. Vanaf de 19e eeuw werden tapijten machinaal geweven, waardoor goedkoper werden en ook als vloerkleed werden gebruikt.
De eerste klokken, die alleen de uren aangaven, werden gebruikt in kloosters om de gebedstijden te bepalen. In 1656 vond Christiaan Huygens het slingeruurwerk uit. De eerste elektrische klok verscheen in 1841. Klokken zijn in allerlei vormen en stijlen vervaardigd.
In de 15e en 16e eeuw ontstonden in Europa glashuizen of glashutten, waar de glaskunstenaars hun werk deden. Later werd de glasfabriek in Leerdam bekend, die in de 19e eeuw zijn deuren opende en bekend stond om de hoge kwaliteit. Hier werden en worden speciale vaasjes voor belangrijke momenten in het Koningshuis gefabriceerd. Je kunt kristal en glaswerk uit veel stijlperiodes terugvinden, soms prachtig gegraveerd.
De spiegel was al vroeg een geliefd en luxe voorwerp in het interieur. Antieke spiegels vindt je in verschillende stijlen. Zowel de krullerige, bewerkte Franse en Italiaanse spiegels met bladgoud en gestileerde kuif als Engelse mahonie spiegels uit de Victoriaanse periode.
Vazen en schalen waren vroeger al populair om je interieur mee af te stylen. Je vindt ze uit diverse stijlperiodes, bijvoorbeeld Art Deco en Art Nouveau en vervaardigd in glas, keramiek en metaal.
Toen in de 17e eeuw het slingeruurwerk werd uitgevonden, werden de eerste pendules in tafelklokken gemaakt. In de 18e eeuw werden klokken steeds rijker gedecoreerd, vooral onder invloed van het Franse hofleven. In de allerrijkste kringen werden de klokken zelfs versierd met kostbaar porselein.
Al in de 16e eeuw komt de globe of wereldbol voor als gebruiksinstrument voor navigatie en landmeetkunde. Europese globes zijn bewaard gebleven uit de 19e en vroeg 20e eeuw en zijn een aanwinst in kantoor of studeerkamer. Wereldkaarten werden in de loop van de tijd met behulp van handelaren en ontdekkingsreizigers steeds nauwkeuriger.
De schoolplaat werd in de 19e eeuw ontwikkeld voor het aanschouwingsonderwijs, een methode waarbij kinderen dingen leerden door al hun zintuigen te gebruiken. Bekend zijn de platen uit 1857, ontwikkeld door onderwijzer van Lummel en de platen van Jetses en Isings. De platen werden voor gebruik op linnen of karton vastgeplakt.
Al in de Middeleeuwen speelden kinderen met speelgoed, zoals ballen, vliegers en speelgoedsoldaatjes. Tot 1600 werd het speelgoed thuis gemaakt door vaders en broers. Daarna werd het in grotere hoeveelheden gemaakt. Toch bleef echt speelgoed duur en werd vooral gebruikt door rijke kinderen. In de 19e eeuw kwam het blikken speelgoed op de markt, bijvoorbeeld in de vorm van miniatuurautootjes en –vliegtuigen. Voor dergelijk speelgoed bestaat een grote groep verzamelaars, bijvoorbeeld van miniatuurauto's van Dinky en Corgi Toys.