Antieke klokken

We weten dat de Egyptenaren zo'n 4.000 jaar voor Christus de zon gebruikten om te weten te komen hoelaat het ongeveer was. Door het plaatsen van een stok in de grond, kon men aan de hand van de schaduw van de stok zien hoelaat het ongeveer was. Zo'n 800 jaar voor Christus werd deze methode verfijnd. Een schijf met cijfers, de zonnewijzer, deed zijn intreden. Zo'n 2000 jaar later, in het jaar 1000, deed de zandloper zijn intreden.

Pas in de 12e eeuw werd de klok uitgevonden. De eerste klokken konden enkel uren aangeven. Verondersteld wordt dat de oudste, nog tikkende, klok in de kathedraal van Salisbury hangt. Deze klok stamt uit 1386. Pas in 1656 zette Christiaan Huygens een reuze stap met de uitvinding van het slingeruurwerk. Nu kon de tijd op één seconde benaderd worden. Het was Alexander Bain die in 1841 de elektrische klok uitvond.

Staande klok

In het laatste kwart van de 17e eeuw werd de staande klok gemaakt, ook wel het Amsterdams staand horloge genoemd. Het is een uurwerk in een rechte kast met een vierkante wijzerplaat, gemaakt van eikenhout en gefineerd met notenhout. Onder invloed van de barok werden de kasten steeds rijker versierd met houtsnijwerk.

Friese klok

In de 18e en 19e eeuw werden veel klokken in Friesland gemaakt. Bekend zijn de stoelklokken uit het begin van de 18e eeuw, opgevolgd door de staartklokken, zo’n 75 jaar later. Kenmerkend is de beschilderde wijzerplaat, vaak met Hollandse landschappen.

Lantaarnklok

De lantaarnklok dankt zijn naam aan de lantaarnvorm. De vroege lantaarnklokken waren gemaakt van ijzer. Later, in de 17e eeuw, werden messing lantaarnklokken populair. Vooral in Frankrijk en Engeland waren het veel voorkomende klokken.

Antieke klok

Hangklok

Hangklokken of wandklokken uit de 18e en 19e eeuw zijn terug te vinden in diverse modellen en stijlen, bijvoorbeeld de Schwarzwaldklok, de Regulateur en de Franse Cartelklok.

Pendule

De eerste pendules verschijnen rond 1750 in de rococostijl, wat betekent dat ze asymmetrisch en krullerig zijn vormgegeven. De pendules uit het classicisme en Empire periode hebben een veel strakkere vormgeving. Ook in de 19e en begin 20e eeuw was de pendule een populaire klok en zien we elementen uit de jugendstil en art deco stijl terug.

Comtoise

De comtoise is een Franse klok, die vanaf het begin van de 18e eeuw tot het begin van de 20e eeuw werd gemaakt. De klok wordt aangedreven door gewichten die aan koorden hangen. Kenmerkend voor deze klok is de opbouw met een metalen frame. Daarin is het gedeelte voor de tijdsaanduiding naast het slagwerk geplaatst tussen apart uitneembare stijlen. De uitvoering en decoratie is afhankelijk van de periode waarin de klok gemaakt is.

Reisklok

Om onderweg tijd bij zich te hebben, namen rijke mensen in de 19e eeuw een reisklokje mee. Ze komen voor in verschillende vormen en decoraties.

Schoolklok

Schoolklokken, ook wel kantoorklokken of pubklokken genoemd, zijn ronde klokken, die voornamelijk in openbare gebouwen hingen. Ze komen uit de 19e en vroeg 20e eeuw en zijn verkrijgbaar in allerlei varianten.

Tafelklok

Tijdens de renaissance ontstonden de tafelklokken. Het Duitse Augsburg was hiervan de bakermat. De klokken hadden veel fantasievormen, zoals bewegende figuren, religieuze voorstellingen en stilstaande wijzers met bewegende wijzerplaten. Kenmerkend zijn de tastknoppen op de uurcijfers, zodat je in het donker kon voelen hoe laat het was.

Wekker

Veel oude uurwerken hadden ook een wekkerfunctie. De ouderwetse bellenwekkers voor op het nachtkastje werden gebruikt in de 19e eeuw.

Barometer

Een barometer is bedoeld om de luchtdruk te meten met behulp van kwik en werd uitgevonden in de 17e eeuw. Hoewel ze bij de zeer rijken soms in huis te vinden waren, werden ze vooral gebruikt in de wetenschap. Uit de 18e en 19e eeuw zijn Engelse, Franse en Nederlandse barometers bewaard gebleven.

Antieke klokken

Laatst toegevoegde bedrijven

  1. Oostburg, Zeeland
    24-07-2024
  2. Baarle-Nassau, Noord-Brabant
    03-03-2024
  3. Bemmel, Gelderland
    11-11-2021
  4. Deventer, Overijssel
    05-08-2021
  5. Garderen, Gelderland
    27-07-2021

Nieuwste beoordelingen

  1. Oostburg, Zeeland
    13-08-2024
  2. Den Haag, Zuid-Holland
    25-07-2024
  3. Harderwijk, Gelderland
    23-07-2024
  4. Harderwijk, Gelderland
    08-06-2024
  5. Enschede, Overijssel
    17-04-2024

Meeste bedrijven per provincie

  1. 32 Zuid-Holland
  2. 31 Noord-Brabant
  3. 20 Limburg
  4. 15 Noord-Holland
  5. 12 Gelderland