Catawiki
Dagelijkse inkopen

Wat is Georgian (Georgiaanse stijl): Kunst & Architectuur

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

De Georgian of Georgiaanse stijl is een bouwstijl uit Engeland, die zijn naam te danken heeft aan vier Engelse koningen, die allemaal George heetten (George I, II, III en IV). De stijl was populair van ongeveer 1714 tot 1830, in de tijd dat eerder genoemde koningen regeerden. Tegenwoordig zie je (elementen uit) deze stijl nog steeds terug in het straatbeeld, vooral in Engeland en de Verenigde Staten.

Hoe ontstond de Georgian stijl?

In het begin leek de Georgian stijl veel op een andere Europese stijl die rococo heet. Rococo staat bekend om zijn sierlijke en kronkelende vormen en versieringen. De vroege Georgian stijl gebruikte ook wel wat van die uitbundigheid, maar was meestal wat eenvoudiger.

Een andere belangrijke invloed in de vroege periode was de Palladiaanse stijl, die juist heel strak, symmetrisch en ordelijk was.

Wat is belangrijk in de Georgian stijl?

In de latere periode werd de Georgian stijl beïnvloed door het neoclassicisme, dat ideeën uit de oudheid, zoals ideeën uit de tijd van de Romeinen en Grieken, overnam. Toen draaide het vooral om orde en regelmaat. Huizen en gebouwen moesten symmetrisch zijn en goed in verhouding. Het betekende bijvoorbeeld dat ramen en deuren vaak netjes in het midden of precies naast elkaar zijn geplaatst.

De Georgian stijl was er niet alleen voor grote herenhuizen of belangrijke gebouwen; ook veel huizen van mensen uit de middenklasse zijn in deze stijl gebouwd. Dat is ook waarom je in Engelse steden nog steeds veel huizenrijen ziet die helemaal in deze stijl zijn ontworpen. De kleuren die vaak werden gebruikt waren rood (van de bakstenen), wit (voor de kozijnen en deuren) en soms grijs of andere tinten.

Georgiaanse architectuur / Georgian

Hoe werd de stijl verspreid?

In het Georgiaanse tijdperk werd het gemakkelijker om bouwtekeningen en ontwerpen te verspreiden, dankzij nieuwe druktechnieken. Mensen konden prenten gebruiken om te zien hoe ze moesten bouwen. Hierdoor begon iedereen in Engeland en zelfs daarbuiten, zoals in de Verenigde Staten, op een soortgelijke manier te bouwen.

De Georgian stijl in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten, toen nog een Britse kolonie, werd de Georgian stijl ook populair. Een belangrijk verschil is dat de huizen daar vaak van hout werden gemaakt, omdat hout daar veel beschikbaar was. De vorm en stijl van de huizen was wel hetzelfde: symmetrisch ennetjes.

Later, toen de Verenigde Staten onafhankelijk werd, veranderde de stijl een beetje en werd het de Federal stijl genoemd. Deze stijl lijkt op de Georgian stijl, maar is iets eleganter en verfijnder.

Interieur en meubels

Niet alleen de buitenkant van huizen was belangrijk in het Georgiaanse tijdperk. Ook binnen waren er duidelijke kenmerken. Meubels werden vaak gemaakt van mahoniehout en waar meubels in de rococo stijl juist kronkelende poten hadden, werden dezeze nu vervangen door strakke, rechte poten. Alles was netjes en "logisch", zonder te veel versieringen.

Wat kwam er na het Georgiaanse tijdperk?

Aan het eind van de Georgian periode, rond 1811, begon de Regency stijl steeds populairder te worden. Deze stijl was wat lichter en sierlijker en vormde eigenlijk de opvolger van de Georgian stijl.